Šunų maisto sudėtis - iš ko gaminamas

 Visi žinome kaip atrodo šunų maistas, tačiau ar kada susimąstėte, iš ko jis pagamintas? Taip, vieni augintiniai mėgsta vištienos skonio maistą, o kitiems patinka praturtintas daržovėmis, bet ar iš tiesų žinote, kokie produktai reikalingi jūsų keturkojo energijai ir sveikatai užtikrinti?

Mėsa – svarbi raciono dalis

šunų maisto sudėtis
Šunų maistas ZOOplius.lt ne šiaip yra mėsos skonio, jam gaminti tikrai naudojama ir mėsa, kuri yra vienas pagrindinių baltymų šaltinių. Sausas šunų ėdalas dažniausiai gaminamas su džiovinta mėsa, o ėdalas skardinėse gali būti papildytas ir neišsausintais mėsos produktais. Dažnai manoma, kad toks maistas keturkojams gaminamas iš atliekų ir subproduktų, tačiau tai priklauso nuo maisto klasės. Pavyzdžiui, aukštos kokybės profesionalus maistas šunims bus praturtintas kokybiška mėsa, nes joje yra daugiau vertingų medžiagų, didesnė energetinė vertė. Taip yra todėl, kad subproduktai dažniausiai turi būti naudojami virti, o verdant prarandamos maisto savybės.


Naudinga pasidomėti:


Žuvis – baltymų šaltinis

Nenustebkite, jei analizuodami šunų maisto etiketes, pamatysite, kad į sudėtyje yra ir žuvies. Tai mėsai alternatyvus baltymų šaltinis, kuris pasižymi mažesniu kaloringumo. Dėlto žuvis gali būti įtraukiama į dietos besilaikančių šunų racioną. Vis dėlto šunų maistas su žuvimi mūsų kraštuose nėra itin populiarus, nors užsienyje tikrai daugeliui keturkojui perkamas šunų ėdalas su tunu ar lašiša.

Augalinių kultūrų nauda

Sausas šunų maistas yra gaminamas panaudojant augalines kultūras, dažniausiai grūdines, siekiant užtikrinti jo formą. Kartu tai gausus angliavandenių šaltinis. Vis dėlto kone visi šunų šeimininkai žino, kad rekomenduojama vengti kviečių, o jų dažniausiai yra žemiausios kategorijos šunų maiste. Kaip alternatyva kviečiams gali būti naudojami kukurūzai, avižos, ryžiai ir kt. Tiesa, bet kokį maistą reikėtų naudoti atsargiai, nes kai kurie šunys gali netoleruoti skirtingų grūdinių kultūrų – tai pasireiškia alerginės reakcijos. Norėdami įsitikinti, ar naujas šunų maistas tinka augintiniui, įveskite jį palengva ir stebėkite kailiuką – pasireiškus alergijai galima pastebėti odos sausumą, kailio slinkimą, pigmentaciją ir kitų simptomų.

Daržovės ir žalumynai šunims

Kiekvienas šunų ėdalas yra praturtinamas daržovėmis ir žalumynais, tačiau visai ne dėl skonio. Šunys gal ir svajotų valgyti vien mėsą, tačiau ilgainiui tai atsilieptų jų sveikatai, nes tik daržovėse ir žalumynuose yra daugybė jų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų. Dėl to tiek sausas šunų maistas, tiek ėdalas skardinėse yra paįvairinamas šiomis sudėtinėmis dalimis. Dažnai gamintojai parenka lengvai virškinamas ir daugeliui šunų tinkamas daržoves: morkas, kopūstus, burokėlius, krapus, česnakus, špinatus ir kt.

Straipsnis panaudotas iš: ZOOplius.lt

Komentarai