Dažna problema atsiranda renkantis kačių kraiką

Kačių šeimininkai susiduria su didele jų augintiniams skirtų produktų pasiūla, tad atrasti tai, kas tinkamiausia gali būti sudėtinga. Jei katė pati gali parodyti, ar jai patinka maistas, tai su kraiku yra šiek tiek sudėtingiau – svarbu žinoti, kuo kraiko rūšys skiriasi, kaip tinkamai jį naudoti ir kokių privalumų galima tikėtis. Trumpai apžvelgsime, koks kraikas katėms yra populiariausias ir kuo jis skiriasi.

Smėlio pagrindo kraikas

kačių kraikas


Šis kraikas yra laikomas tradiciniu ir naudojamas seniausiai. Daugelis kačių savininkų jį vis dar renkasi, bet tikriausiai tik todėl, kad nežino, jog yra ir geresnių alternatyvų. Iš smėlio (arba molio) gaminamas kraikas sugeria gana gerai, yra natūralus, ekologiškas, nebrangus. Vis dėlto jo pakeitimas sukelia nemažai problemų – toks kačių kraikas turi būti keičiamas visas, o tai reiškia dėžutės plovimą. Be to, šis kraikas lengvai išsinešioja po namus.

Augalinis kraikas katėms

Taip pat ekologiškas ir natūralus pasirinkimas yra augalinis kraikas. Jis gaminamas iš žirnių ar kitų augalų ląstelienos – atsinaujinančių ir lengvai suyrančių šaltinių. Paprastai tokiam kraikui nenaudojami cheminiai priedai, todėl tai tikrai ekologiškas sprendimas. Katei kraikas naudingas savo savybėmis: itin gera skysčių ir kvapų absorbcija, minkštumu, neutralumu. Šeimininkams šis kraikas patiks, nes jį lengva pakeisti, galima nuleisti tiesiai į klozetą. Be to augalinis kačių kraikas tiks net ir probleminiais atvejais, jei katė turi alergijų ar jautrias pėdutes.

Naudinga pasidomėti:


Mineralinis kraikas katėms

Daugelio pamėgtas ir ne kartą išmėgintas mineralinis kačių kraikas yra patogus naudoti. Jis nebrangus ir ekonomiškas, gerai sugeria kvapus. Vis dėlto šis kraikas tiks ne visoms katėms – jo dalelės yra gana kietos ir aštrios, tad gali pažeisti jautrią pėdučių odą. Mineralinis kraikas patogus ir tuo, kad dėl savo populiarumo yra lengvai įsigyjamas, jo rasite net ir prekybos centruose.

Silikoninis kraikas katėms

Šios rūšies kraikas rinkoje pasirodė palyginti neseniai. Jis puikiai sugeria kvapus ir skysčius, tačiau daugeliui kačių augintojų patiko tai, kad šio kraiko nereikia dažnai keisti – jį galima naudoti net iki mėnesio laiko. Vis dėlto silikoninis kraikas tiks ne visoms katėms, nes kai kurios jo tiesiog nepripažįsta. Silikono granulės skleidžia savitą garsą, kuris ne visoms katėms yra priimtinas. Jo dažniausiai nemėgsta daugiau pasikapstyti dėžutėje mėgstančios katės, kurioms trukdo ir grūdėta šio kraiko struktūra.

Jei rinktume geriausią kraiką – tikriausiai laimėtų augalinis, nes jis geriausiai atitinka kačių poreikius. Vis dėlto kartais prioritetas suteikiamas žmogaus poreikiams, todėl populiarumo nestinga ir kitų rūšių kačių kraikui.

Komentarai